Van hoeveel organisaties krijg jij maandelijks, altijd op hetzelfde moment, de nieuwsbrief? Ik nog steeds van veruit de meeste organisaties waar ik sta ingeschreven. En eigenlijk is dat heel erg jammer. Want naast het gebruiken van dynamische content is juist ook het moment waarop de nieuwsbrief binnenkomt een belangrijke knop waar je aan kunt draaien.

Klantbeeld

Het laatste moment waarop een consument contact heeft gehad met jouw merk is een belangrijke variabele die (mede) kan bepalen of het versturen van de nieuwsbrief opportuun is. Net als de wetenschap dat een consument –bijvoorbeeld- jarig is, verhuisd is of de laatste paar mails niet geopend heeft. Kortom, het inspelen op de situatie van het individu.

Om goed te begrijpen welke context aan de orde is, is een eerste vereiste dat het unieke klantbeeld, of het 360 graden klantbeeld, volledig is. Wanneer alle (inter)actie van het individu bekend is, dan kan deze informatie ook goed gebruikt worden om jouw relevantie te verhogen. En het momentum is natuurlijk onderdeel van relevantie.

De content van een nieuwsbrief kun je misschien het beste zien als het menu van een restaurant. Het blijft grofweg een maand hetzelfde en er is af en toe een speciaal gerecht van de chef. Dat betekent dat het overgrote deel van jouw content klaar kan staan, zonder dat je deze persé direct aan al jouw klanten verstuurt.

Het juiste moment

Door na te gaan denken over de journey die jouw klant volgt, kun je beter inschatten wanneer de nieuwsbrief het best tot zijn recht komt. Is iemand net in je winkel geweest (retail), heeft hij of zij net gedoneerd (charitatieve instelling) of is bijvoorbeeld net een schademelding gedaan (verzekeraar), dan is het versturen van de maandelijkse nieuwsbrief als eerste communicatie misschien een minder goed idee. Datzelfde geldt voor consumenten die –bijvoorbeeld- de laatste drie nieuwsbrieven niet geopend hebben.

Iemand die drie tot vier weken geen contact heeft gehad met jouw organisatie is wellicht het meest vatbaar voor jouw nieuws (al verschilt dit uiteraard per merk). Het exacte moment is prima te bepalen door te testen. Maar uitgaande van drie weken zou dus een simpele regel kunnen zijn dat iedere consument waarmee drie weken geen interactie is geweest, de nieuwsbrief krijgt. Het menu is hetzelfde, het moment waarop je serveert verschilt. En dat dit de opens, clicks en conversies ten goede komt zien wij dagelijks bij onze klanten. Hiermee beginnen is, zeker als je Invenna gebruikt, “meteen” te regelen. Why wait?

A la Carte

En natuurlijk kunnen er veel meer zaken aan worden toegevoegd om je relevantie verder te verhogen. Net als de specials van de chef bij het menu dat ik als voorbeeld nam. Dat iemand die jarig is niet op die dag de standaard nieuwsbrief moet ontvangen lijkt een open deur, maar is voor veel organisaties nog een stap. En het aanpassen van content (dynamische content) van de nieuwsbrief idem. Terwijl het feitelijk niets anders is dan dat je een aantal gerechten van jouw menu iets meer afstemt op (jouw kennis van) de individuele consument.

Mogen we eens meekijken met jouw processen? Hoe volwassen jouw (nieuwsbrief) processen ook zijn, wij denken dat het altijd beter kan. Of dat nou gaat om de eerste stappen, of vervolgstappen zoals het gebruiken van tags die de nieuwsbriefverzending triggeren. Want ook dat kan gewoon.